de zin & onzin van tarot

hoe de taal van de symboliek het levenspad kan verlichten

Wat is tarot en wat kun je ermee? Wat is de bedoeling van deze gekke, stokoude, mysterieuze kaarten die bol staan van geheimzinnige symbolen?

Tarot is kermiskolder, iets superheiligs of juist heidens heksenspul: er bestaan allerlei wilde ideeën en vooroordelen over de tarot. Dat de kaarten heel concreet iemands toekomst kunnen voorspellen, of zelfs onheil over mensen kunnen afroepen.

De tarot is een contemplatief levensspel, het is een soort landkaart van het bewustzijn, met allerlei archetypische symbolen en mythische levensprocessen, die in (en uit) verschillende tijden en tradities voor(t)komen. Hiermee spiegelen de kaarten het leven van de vraagsteller en leiden ze tot een zelfreflectie die een nieuw zicht en licht werpt op wezenlijke levensthema’s.

De tarot bewaart, bewaakt en spreekt de taal van de symboliek. Deze symbolentaal bestaat uit vormen, kleuren, taferelen en handelingen die associaties oproepen met ons individuele, culturele en collectieve bewuste én onbewuste leven. Iedere kaart is een verzameling van -soms wel tientallen -symbolen. Het ogenschijnlijke ‘plaatje’ draagt een heleboel gestapelde informatie in zich.

Elke kaart kent verschillende interpretatielagen en verschillende betekenismogelijkheden. Een kaart of een symbool kan dus nooit één ding betekenen, maar het kan ook niet ‘van alles’ zijn. Of een interpretatie of betekenis ‘juist’ is, wordt niet getoetst aan aanwijsbare kennis. Tijdens de lezing wordt er gezamenlijk gezocht naar iets dat aanslaat bij de vraagsteller, een associatie, resonantie of synchroniciteit waardoor iemand op een nieuw of verhelderend denkspoor komt en zelfs tot verlichtende inzichten.

De betekenis van een symbool of een kaart is nooit letterlijk. De kaart ‘De Dood’ staat bijvoorbeeld niet per se voor dood. Wel voor een einde, levenloosheid, afscheid, of juist een nieuw begin. Een kaart heeft ook nooit van zichzelf óf een positieve óf een negatieve betekenis, dat hangt echt af van de vraag en de interpretatie.

Levensvragen worden dus in symbolen of beelden beantwoord. Spirituele werken geven antwoord op spirituele vragen, zei Osho eens, en zo is dat ook met de tarot. Je zult het symbolische antwoord op een min of meer aardse vraag dus altijd moeten ‘vertalen’ naar de geestelijke sfeer, al dan niet met de hulp van een geoefende tarotlezer.

De tarotlezer heeft kennis van de symbolen op het vlak van de verschillende culturele betekenissen en is beproefd in de kunst van de interpretatie. Zij of hij kent de verschillende bewustzijnslagen, van de culturele en psychologische lagen tot en met het collectief onbewuste. Ook is de tarotlezer vaardig in het maken van sprekende verbindingen tussen de universele betekenissen en de individuele vragen van degene die ze stelt. Het antwoord ligt dus niet besloten in de kaarten, maar ontstaat ‘tussen’ de kaarten, de vraagsteller en de tarotlezer.

Om het symbolisch samen te vatten in de woorden van surrealist en tarotmaakster Leonora Carrington: de tarot is een kameleon.

< terug
'Each card is a mirror and not a truth in itself; become what you see in it. The tarot is a chameleon.'
- Leonora Carrington